torsdag 22 november 2012

Mobbning


Vissa människor skall föreställa så himla präktiga och rediga när de skall förmedla sina åsikter om hur fel det är när någon mobbar någon annan. Och i nästa sekund kan de själva frysa ut eller prata illa om eller titta snett på en person.
  
Det är så ledsamt när barn skall behöva utstå detta. Självklart också när vuxna drabbas. Men jag tänker att barn ändå inte har samma möjlighet att kunna förstå, att kunna försvara sig eller söka efter hjälp i samma utsträckning som en vuxen kan.

Man tänker ju att en vuxen skall ha så pass mycket i huvudet, men så är ju tydligen inte läget för vuxenmobbning förekommer i allra högsta grad. Blir ett barn mobbat kan man ju ändå tänka att mobbaren inte är så pass klok och förstår bättre. Men att mobbaren kan läras, förstå och sluta. Vart mobbningen än sker borde det sättas in så mycket resurser som möjligt för att få ett snabbt slut.

Mobbing kan ju ske på många olika sätt t.ex. genom utfrysning, hån och dumma kommentarer, genom tystnad och våld. Man kan ju undra varför det finns mobbare och mobbingoffer? Vad är det som driver en mobbare? Och vad är det som gör att en person blir mobbingoffer? Är mobbarna medvetna om hur ont det kan göra och vad mobbningen kan ställa till med och leda till? Tänk att ha en annan människas liv på sitt samvete, bara på grund av dumhet.

Det är ju självklart viktigt att tänka över sitt eget agerande, att inte sända ut fel signaler om vad som är rätt och fel till sina barn. Det är ju vår attityd barnen får med sig och ofta tar efter. Blev berörd, både ledsen och arg när jag läste om mobbning i en artikel av artisten Dilba. Fick många tankar och ville därmed ventilera och kanske få någon annan att tänka till, ändra beteende eller hjälpa. Jag som förälder skulle själv reagera starkt om mina barn blev mobbade eller mobbare. Och jag skulle göra så mycket jag bara kunde för att hjälpa och för att få ett stopp på skiten. Och hade jag tex en arbetskamrat som blev mobbad skulle jag inte heller här sitta tyst och se på. Ingen skall behöva vara rädd för att få leva och röra sig fritt. Ingen skall behöva vara rädd för att inte passa in, för se fel ut, för att gilla fel saker mm.

Tänk vilken dröm värld om alla var sams i världen, ingen osämja, inga elaka människor, inga krig, bara kärlek och acceptans. Det hade varit grejer de. 

Peace and Love!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar